Vitajte vo svete Biena Moda    0948 12 12 48   info@biena.sk

Úvod Blog Vyber si tie správne šaty!

Vyberte si správne šaty!

Vyberte si správne šaty!

Pozvali vás na svadbu, idete na ples alebo sa chystá firemný večierok a vy sa znova trápite otázkou, čo si oblečiete. Budú to dlhé alebo krátke šaty? Hodia sa vám viac tmavé alebo svetlé? Dáte si navrch sako alebo bolero? Aké doplnky si k nim dáte? A čo topánky?

 

 

Pri výbere spoločenských šiat je toho naozaj veľa, na čo sa my ženy musíme sústrediť. Okrem vhodnej dĺžky šiat, farby a zdobenia, si treba vedieť vybrať aj správny strih, ktorý umožní vašej postave vyniknúť či prípadne zakryť jej malé nedostatky.

 

Krátke či dlhé?

 

Vždy je vhodné popremýšľať nad tým, aká dĺžka spoločenských šiat sa hodí na konkrétnu akciu, na ktorú sa chystáte – na ples radšej dlhé šaty, na firemný večierok stačia krátke šaty. V súčasnosti to už však nie je také striktné a dámy sa rozhodujú skôr podľa svojho vlastného pocitu. Dlhé šaty môžu síce pôsobiť elegantnejšie, ale ak nie ste zvyknutá na ich nosenie, nemusia byť pre vás práve najpohodlnejšie. Ich výhodou je, že zakryjú prípadné nedostatky vašich nôh (silnejšie lýtka, nohy do O) alebo roztrhnuté silonky.

 

Správny strih podčiarkne vašu postavu

 

Ak máte štíhlu postavu, dobre na vás budú vyzerať v podstate akékoľvek šaty. Vybrať si môžete áčkové spoločenské šaty, ale aj šaty v strihu morskej panny či akékoľvek obtiahnuté strihy. V prípade silnejších bokov alebo stehien, je lepšie si zvoliť širšiu sukňu – napríklad áčkového tvaru alebo ,,padavé“ šaty, ktoré sú spevnené od vrchu pod prsia a ich sukňa je voľnejšia. Pozor na príliš veľkú sukňu - tá môže spôsobiť, že vám vizuálne šaty pridajú na váhe.

 

Akú farbu si zvoliť?

 

Farbu šiat si vyberte podľa toho, aká sa hodí k vašej pokožke a k vlasom. Tmavé farby sa vo všeobecnosti hodia viac dámam, ktoré majú tmavšiu pokožku, pretože v spojení s bledou pokožkou budú pôsobiť veľmi kontrastne. Dôležité je tiež myslieť na spoločenskú udalosť, na ktorú sa chystáte. Je považované za veľké faux pas, ak si napríklad na svadbu zvolíte biele šaty a nie ste nevesta (môžete ju zatieniť).

 

Holý chrbát, výrazný dekolt, ramienka či rukávy?

 

Všetko záleží od vášho pocitu, ročného obdobia a tiež od udalosti. Myslite hlavne na to, či vám bude príjemné, ak sa vám celý večer bude niekto dívať do výstrihu, alebo či sa vám bude dobre tancovať, ak sa vám niekto cudzí bude dotýkať holého chrbta. Na firemný večierok je určite lepšie zvoliť si decentnejšie modely spoločenských šiat. Naopak na ples, kde budete tancovať prevažne so svojím partnerom, si môžete dovoliť aj niečo odvážnejšie.

 

Krajka či aplikácia?

 

Je to viac menej vec vkusu, ale aj záležitosť spoločenskej udalosti, na ktorú sa chystáte. Na ples sa hodia rôzne trblietavé aplikácie, ktoré podčiarknu slávnostnú atmosféru. Na firemnom večierku to však môže pôsobiť už prehnane. Ak máte štíhlu postavu, spoločenské šaty s krajkou podčiarknu vašu ženskosť. V prípade silnejších ramien či väčších pŕs, môže krajkovaný vrch šiat pôsobiť príliš odvážne.

 

Pri akýchkoľvek spoločenských šatách, ktoré si vyberiete, určite myslite na to, že v nich budete musieť stráviť celý večer, prípadne celý deň. Je dobré, ak si šaty ešte predtým, ako si ich oblečiete priamo na akciu, vyskúšate s dostatočným predstihom doma. Ak by ste totiž zistili nejaký nedostatok, môžete si ich ešte upraviť u krajčíra. Je dobré sa v šatách prejsť, skúsiť sa zohnúť, zdvihnúť ruky a zistiť, či sa v nich viete hýbať tak, aby ste sa cítili pohodlne.